Akuczi (Myoprocta acouchy) gryzoń należący do rodziny aguti. Osiąga długość do 40 cm, ogon do 7 cm. Umaszczenie akuczi jest od czerwonawego do czarno-zielonego na grzbiecie, z żółtawym brzuchem i jaskrawym kolorem (pomarańczowym, żółtym albo czerwonym) na głowie.
Występuje w Ameryce Południowej - we wschodnich Andach w południowej Kolumbii, we wschodnim Ekwadorze, północnym Peru i w Basenie Amazonki w Brazylii (Wilson, 1993). Żyje w podmokłych lasach, lesie tropikalnym, chłodnych lasach nizinnych.
Akuczi są dziennymi zwierzętami, choć może przestawić się na tryb nocny, i samotnikami (Anderson and Jones, 1984). Kiedy jest dużo jedzenia starannie zakopują część żywności na czas niedostatku. To zachowanie jest istotne dla rozproszania nasion wielu gatunków drzew.
Są roślinożercami, jedzą wiele różnych owoców lasu, orzechów, korzeni. Widziano także, że żywią się orzechami ziemnymi z rolniczych ogrodów.
Akuczi może być rolniczym szkodnikiem w ogrodach, ponieważ zjadają orzechy ziemne. Mięso z tych gryzoni uważane jest jednak za smaczne i często stają się obiektem polowań
Ciąża akuczi trwa około 99 dni, po niej rodzi się 1-4 małych. Te zwierzęta mogą rodzić sezonowo lub w ciągu roku zależnie od miejscowych warunków. W niewoli żyje 13 do 20 lat.(Woods, 1984).
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.