Grafika:Red Wine Glas.jpg|149px|
|
Grafika:white Wine Glas.jpg|140px|
|
Wino to
napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku
fermentacji owoców, która w tym przypadku jest nazywana procesem winifikacji. Najpowszechniej stosowanym owocem w produkcji wina są
winogrona, z których produkuje się też najszlachetniejsze gatunki win. Istnieją setki odmian, smaków i rodzajów wina. Jego smak oraz bukiet zapachowy zależy od rodzaju szczepów winogron, sposobu ich uprawy, klimatu i ziemi, na której się je uprawia oraz od sposobu winifikacji.
Proces winifikacji
Procesu winifikacji nie da się tak prosto opisać, jak procesu fermentacji
piwa, gdyż istnieją setki różnych jego odmian zależnych od regionalnych tradycji i uwarunkowań. W przypadku win gronowych przebiega on mniej więcej tak:
Przygotowanie moszczu:
Z winogron wyciska się sok na prasach. W niektórych przypadkach (przy produkcji czerwonych i różowych win) przed wyciśnięciem soku poddaje się winogrona procesowi wstępnej winifikacji polegającemu na umieszczeniu winogron w wysokich kadziach, gdzie ulegają one samorzutnej wstępnej fermentacji - ten proces nazywa się maceracją.
Fermentacja
Sam proces fermentacji moszczu przeprowadza się na setki różnych sposobów. Czasami pozwala się na fermentację samorzutną w temperaturze otoczenia, czasami bardzo dokładnie kontroluje się temperaturę i skład drożdży. W jednych krajach fermentacje przeprowadza się w drewnianych otwartych kadziach, w innych stosuje się zamknięte kadzie stalowe. Sama fermentacja trwa znacznie dłużej niż w przypadku fermentacji
piwa, bo nawet do kilku tygodni. Fermentację doprowadza się do końca albo przerywa się w pewnym określonym momencie.
Filtrowanie i klarowanie
Mieszaninę po fermentacji poddaje się zwykle filtracji. W przypadku win masowych, szczególnie białych, filtrację przeprowadza się kilkakrotnie, aby uzyskać maksymalnie klarowne i trwałe wina, ale bez głębszego smaku. W przypadku niektórych win dla koneserów nie stosuje się filtrowania w ogóle, tylko przeprowadza się ostrożne klarowanie wina przez powolny proces samorzutnego opadania osadu i zbierana mniej więcej klarownej cieczy znad osadu.
Innym sposobem klarowania jest przepuszczanie przez nastaw
dwutlenku siarki, który powoduje śmierć wszystkich drobnoustrojów w winie i szybsze wypadanie z niego osadu.
Dojrzewanie i butelkowanie
Ostatnim
procesem przy produkcji wina jest jego dojrzewanie, czyli przechowywanie w odpowiednich warunkach, które w pierwszym etapie (od pół roku do 3 lat) przeprowadza się zwykle w dębowych lub metalowych beczkach, a następnie przelewa się wino do butelek, w których w odpowiednich warunkach wino może dojrzewać jeszcze latami. Nie wszystkie wina mają jednak potencjał dojrzewania - niektóre pije się niemal natychmiast po wyprodukowaniu (np.
Beaujolais nouveau).
Podział win gronowych
Wina gronowe produkowane są z soku z winogron, który uszlachetnia się poprzez proces fermentacji i dzieli się na:
- wina białe
- wina czerwone
- wina różowe
które dodatkowo mogą być słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne, w zależności od zawartości cukru w końcowym produkcie. Wina gronowe zawierają od 8% do 14% alkoholu.
-szampan(Champagne)-uzyskiwane metodą szampańską i pochodzące z rejonu Champagne
-wino szampańskie-uzyskiwane metodą szampańską, ale nie wyprodukowane w Champagne
-wino musujące-zwykłe wino nasączone sztucznie dwutlenkiem węgla
Główni producenci win gronowych