b>Turcja (
Türkiye, Republika Turecka -
Türkiye Cumhuriyeti) – państwo położone w
Azji na półwyspie
Azja Mniejsza, a częściowo również w
Europie ze stolicą w
Ankarze. Część azjatycka zwana jest
Anatolią. Część europejska -
Tracja stanowi 3% powierzchni i oddzielona jest
Morzem Marmara z cieśninami
Bosfor i
Dardanele. Turcja jest krajem czterech mórz, gdyż dodatkowo od północy otacza ją
Morze Czarne, od zachodu
Morze Egejskie, a od południa
Morze Śródziemne.
Graniczy z 8 państwami, całkowita długość granic wynosi 2627 km a na poszczególne kraje przypada:
Turcja jest jednym z 6 całkowicie samowystarczalnych pod względem żywnościowym krajów świata. Główną uprawą przeznaczoną na eksport jest
bawełna, a także orzeszki laskowe. Ze zbóż uprawia się
ryż,
jęczmień i
pszenicę. Główne uprawy owocowe to: melony, arbuzy, jabłka, morele, brzoskwinie, czereśnie,
banany, figi i cytrusy. Z używek najpowszechniej uprawiany jest
tytoń, ale również winogrona, z których produkuje się wino. W Turcji uprawiane są również: orzeszki pistacjowe, orzechy włoskie, buraki cukrowe i słoneczniki.
Zwierzęta hodowane na terenie Turcji to: krowy, konie, kozy, osły i owce, jak również wielbłądy i bawoły.
Najpopularniejszą w Turcji rasą psa jest Kangal - wielki i silny pies pasterski. Najciekawszą rasą kotów są koty Van o białym futrze i różnokolorowych oczach - jednym zielonym, a drugim niebieskim.
Na wolności żyją w Turcji jelenie, szakale,
rysie,
dziki,
wilki oraz rzadko –
lamparty i
niedźwiedzie.
ok. 2%