Czytaj więcej"/> Drukuj
Trzcina cukrowa
Systematyka
Klasa:jednoliścienne
Rząd:trawowce
Rodzina: trawy
Rodzaj: trzcina
Gatunek: trzcina cukrowa
Nazwa systematyczna
Saccharum officinarum
Trzcina cukrowa (Saccharum officinarum) - roślina wieloletnia należąca do rodziny traw.
Łodyga
Wysokość do 6 m
Uprawa
Najważniejszym producentem cukru jest Brazylia. Głównym źródłem cukru w gospodarce światowej jest trzcina cukrowa, z której produkuje się cukier trzcinowy. W strefie umiarkowanej z konieczności zastępowana jest przez buraka cukrowego, z którego powstaje cukier buraczany.
Wymagania
Uprawiana w ciepłym i wilgotnym klimacie.
Zastosowanie
Surowiec do wyrobu cukru spożywczego i alkoholu. W Brazylii większą część trzciny przeznacza się na produkcję etanolu. Na Kubie produkuje się z niej także rum. Trzcina może być również surowcem w przemyśle papierniczym i farmaceutycznym.

Materiał wydrukowany z portalu zgapa.pl dnia 2020-08-11 02:13:24