Czytaj więcej"/> Drukuj

Sól w języku potocznym

Sól w języku potocznym jest synonimem soli kuchennej czyli chlorku sodu. Od niepamiętnych czasów była jedną z najważniejszych przypraw i środków konserwujących, a jednocześnie jednym z najpowszechniejszych surowców chemicznych. Odegrała niemały wpływ na rozwój cywilizacji, będąc również przez stulecia, jeżeli nie milenia, jednym z najbardziej rozpowszechnionych na świecie środków płatniczych. Pozyskiwano ją metodą kopalną, lub z odsalania wody morskiej i słonych jezior.

Sól jako związek chemiczny

W chemii solami nazywamy związki chemiczne będące pochodnymi kwasów.

Nazewnictwo soli

Więcej informacji w artykule nomenklatura chemiczna - sole.

Metody otrzymywania soli

1. metal               + kwas             → sól    + wodór

2. tlenek metalu       + kwas             → sól    + woda

3. zasada              + kwas             → sól    + woda

4. tlenek metalu       + tlenek niemetalu → sól            (dotyczy tylko soli kwasów tlenowych)

5. wodorotlenek metalu + tlenek niemetalu → sól    + woda  (dotyczy tylko soli kwasów tlenowych)

6. metal               + niemetal         → sól            (dotyczy tylko soli kwasów beztlenowych)

7. kwas 1              + sól 1            → sól 2  + kwas 2

8. sól 1               + sól 2            → sól 3  + sól 4

9. sól met. słabego    + metal aktywny    → sól    + metal

np. siarczek miedzi(II) CuS
lub fosforan(V) magnezu Mg3(PO4)2

Rodzaje soli

Roztwory wodne soli mocnych kwasów i mocnych zasad mają zwykle odczyn obojętny. Sole słabych kwasów i słabych zasad mogą dawać odczyn zasadowy lub kwaśny, zależnie od charakteru drugiej części cząsteczki. Stąd wyróżnia się sole obojętne, kwaśne i zasadowe.
Istnieją również: hydroksysole, wodorosole, sole uwodnione, kompleksowe...

Nazwy potoczne niektórych soli

Szereg popularnych związków chemicznych będących solami doczekało się również nazw własnych:
Materiał wydrukowany z portalu zgapa.pl dnia 2020-09-30 11:02:06