Czytaj więcej"/> Drukuj
Rybołówstwo, gałąź gospodarki obejmująca pozyskiwanie (połów) ryb i innych zwierząt; między innymi skorupiaków i mięczaków, (frutti di mare - owoce morza) oraz roślin wodnych oprócz wielorybów => wielorybnictwo. Organizmy te wydobywa się zarówno na morzach i oceanach, jak i w rzekach i jeziorach, w celu ich spożycia lub dalszego przetworzenia (przemysł rybny). Rybołówstwo dzieli się na przybrzeżne i pełnomorskie.
Pierwotnie obok zbieractwa i łowiectwa stanowiło podstawę utrzymania się społeczeństw (mezolit).
Połowy morskie i słodkowodne na świecie w 1992 roku:
(dane obejmują połowy ryb morskich, słodkowodnych, skorupiaków i innych bezkręgowców; nie uwzględniają połowów ssaków morskich, roślin wodnych, korali, pereł, gąbek i krokodyli)
Lp. Kraj tys. ton % prod. św.
1. Chiny 15007 15,3
2. Japonia 8460 8,6
3. Peru 6843 7,0
4. Chile 6502 6,6
5. Rosja 5611 5,7
6. Stany Zjednoczone 5603 5,7
7. Indie 4175 4,3
8. Indonezja 3358 3,4
9. Tajlandia 2855 2,9
10. Korea Południowa 2696 2,7
Polska 481 0,5
ŚWIAT 98113 100,0

W Polsce prace badawcze na użytek rybołówstwa morskiego prowadzi Morski Instytut Rybacki w Gdyni.
Materiał wydrukowany z portalu zgapa.pl dnia 2020-09-19 17:08:39