Rybołówstwo, gałąź
gospodarki obejmująca pozyskiwanie (połów)
ryb i innych
zwierząt; między innymi
skorupiaków i
mięczaków, (frutti di mare - owoce morza) oraz
roślin wodnych oprócz
wielorybów =>
wielorybnictwo.
Organizmy te wydobywa się zarówno na
morzach i
oceanach, jak i w
rzekach i
jeziorach, w celu ich spożycia lub dalszego przetworzenia (przemysł rybny). Rybołówstwo dzieli się na przybrzeżne i pełnomorskie.
Pierwotnie obok
zbieractwa i
łowiectwa stanowiło podstawę utrzymania się społeczeństw (
mezolit).
Połowy morskie i słodkowodne na świecie w 1992 roku:
- (dane obejmują połowy ryb morskich, słodkowodnych, skorupiaków i innych bezkręgowców; nie uwzględniają połowów ssaków morskich, roślin wodnych, korali, pereł, gąbek i krokodyli)
Lp. |
Kraj |
tys. ton |
% prod. św. |
1. |
Chiny |
15007 |
15,3 |
2. |
Japonia |
8460 |
8,6 |
3. |
Peru |
6843 |
7,0 |
4. |
Chile |
6502 |
6,6 |
5. |
Rosja |
5611 |
5,7 |
6. |
Stany Zjednoczone |
5603 |
5,7 |
7. |
Indie |
4175 |
4,3 |
8. |
Indonezja |
3358 |
3,4 |
9. |
Tajlandia |
2855 |
2,9 |
10. |
Korea Południowa |
2696 |
2,7 |
|
Polska |
481 |
0,5 |
|
ŚWIAT |
98113 |
100,0 |
W Polsce prace badawcze na użytek rybołówstwa morskiego prowadzi Morski Instytut Rybacki w
Gdyni.