Czytaj więcej"/> Drukuj
{{Trawy gatunek|Gatunek=Pszenica orkisz|łacińska=Triticum spelta |Domena=eukarioty |Królestwo=rośliny |Podkrólestwo=naczyniowe |Nadgromada=nasienne |Gromada=okrytonasienne |Klasa=jednoliścienne |Podklasa=liliowe |Rząd=wiechlinowce |Rodzina=wiechlinowate |Plemię=jęczmieniowe |Rodzaj=pszenica |Obrazek=
Pszenica_orkisz -
}}
Pszenica orkisz, szpelc (Triticum spelta L.) - gatunek zboża należący do rodziny wiechlinowatych. Rzadko uprawiana.
Pszenica_orkisz -
Kłosy

Charakterystyka

Kwiaty
Zebrane w luźny kłos o łamliwej osadce.

Zastosowanie

Ma nie najlepszych właściwości do pieczenia, ale nadaje się w postaci pieczywa do spożycia ludziom z grupą krwi "A". Chleb upieczony z pszenicy orkisz może zastępować bułki pszenne lub chleb pszenny. Omijać powinni go tylko alergicy. Mąka pszenna orkisz pomieszana z mąka żytnia nadaje się dobrze do pieczenia chleba.
Materiał wydrukowany z portalu zgapa.pl dnia 2020-10-27 12:15:19