Czytaj więcej"/> Drukuj
Oleje - oleiste substancje ciekłe lub łatwo topniejące substancje stałe, nierozpuszczalne w wodzie, o bardzo różnej budowie chemicznej i zastosowaniach, za to o podobnych niektórych właściwościach fizycznych. Oleje dzielą się na trzy kategorie: Oleje ze względu na pochodzenie (co implikuje także ich skład chemiczny) dzielimy na: mineralne, roślinne, zwierzęce i syntetyczne.
Olejki (np. olejek terpentynowy, olejki eteryczne) nie zaliczamy do olejów.

oleje mineralne:

Oleje mineralne są mieszaninami wyższych węglowodorów. Uzyskuje się je głównie z rafinacji ropy naftowej, ale także z innych źródeł, np. z przerobu smoły węglowej.
Oleje mineralne dzielimy na:

oleje roślinne:

Chemicznie oleje roślinne są mieszaninami estrów gliceryny i całej gamy kwasów tłuszczowych (zarówno nienasyconych jak i nasyconych). Oleje roślinne, podobnie jak zwierzęce, zaliczamy do tłuszczy. Nie wszystkie oleje roślinne są jadalne, niektóre mogą być nawet trujące. Ponadto, niektóre oleje roślinne są schnące, lub półschnące, co uniemożliwia stosowanie ich jako nawet prymitywnych środków smarnych, za to predestynuje ich użycie w farbach i lakierach. Tak naprawdę nie jest to jednak wysychanie, lecz polimeryzacja spowodowana światłem i reakcja utleniania z powietrzem. Oleje roślinne uzyskuje się z roślin oleistych.
Oleje roślinne to m.in.: olej kokosowy, olej konopny, olej kukurydziany, olej lniany, olej rycynowy, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej sojowy, oliwa z oliwek.

oleje zwierzęce:

Tu jedynym powszechnie znanym olejem jest tran. Skład tranu zależy od gatunku zwierząt, z którego jest uzyskiwany.

oleje syntetyczne:

Są to oleje o bardzo różnej budowie chemicznej, otrzymane na drodze syntezy chemicznej. Olejami syntetycznymi są np. oleje poliestrowe, silikonowe, a nawet węglowodorowe (ale uzyskane inną metodą niż poprzez rafinację ropy naftowej).
Materiał wydrukowany z portalu zgapa.pl dnia 2021-01-25 07:24:55