Czytaj więcej"/> Drukuj
Niedźwiedź brunatny
Na terenie Polski spotkać go można głównie w Tatrach i Bieszczadach
Systematyka
Domena: eukarioty
Królestwo: zwierzęta
Typ: strunowce
Podtyp: kręgowce
Gromada: ssaki
Podgromada: ssaki żyworodne
Szczep: łożyskowce
Rząd: drapieżne
Rodzina: niedźwiedziowate
Gatunek: niedźwiedź brunatny
Nazwa systematyczna
Ursus arctos
Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) – drapieżny ssak z rodziny niedźwiedziowatych. Dochodzi do 2 m długości, 1,25 m wysokości i do 400 kg wagi. Sierść gęsta, barwy rudej, brunatnej, czarnej lub srebrzystej. Zamieszkiwał pierwotnie całą Europę, obecnie w południowo-zachodniej Europie wytępiony. Występuje w niedostępnych lasach górskich, w Eurazji i Ameryce Północnej, aż do północnego Meksyku. Żywi się nasionami, owocami, grzybami, dżdżownicami, ślimakami, jajami ptaków, chętnie zjada miód; z braku produktów naturalnych może wyrządzać znaczne szkody wśród bydła i zwierzyny leśnej. Na człowieka napada tylko drażniony lub zachęcony, np. przez karmienie. Na zimę przygotowuje sobie legowisko zwane gawrą i zapada w sen zimowy, z którego często budzi się od czasu do czasu. Żyje samotnie, tylko w okresie godowym z samicą. W zimie samica rodzi zwykle 2—3 młodych, którymi opiekuje się aż do następnego miotu. Samica z młodymi bywa szczególnie niebezpieczna.
Amerykę Północną zamieszkuje podgatunek niedźwiedzia brunatnego zwany grizzly (zwany niekiedy niedźwiedziem szarym lub siwym) (U. arctos horribilis), większy i cięższy od europejskiego, a także znacznie bardziej nieobliczalny; rzuca się na człowieka nie zaczepiony. Sierść barwy siwej do czerwono-brunatnej z połyskiem srebrzystym lub złocistym, również cynamonowa.
Zwierzę to jest chronione na obszarze całej Polski.
Niedźwiedź oswaja się łatwo. W XVI- i XVII-wiecznej Polsce organizowano szkoły dla niedźwiedzi (akademia smorgońska), a pokazy wykonywanych przez nie sztuczek gromadziły rzesze ciekawskich.
Podgatunki:
Niedźwiedź europejski(Ursus arctos arctos)
Niedźwiedź syryjski (Ursus arctos syriacus)
Grizzly (Ursus arctos horribilis)
Kodiak(Ursus arctos middendorffi)

Materiał wydrukowany z portalu zgapa.pl dnia 2020-09-19 17:52:43