Czytaj więcej"/> Drukuj
Mięso jest zespołem tkanek, z których jako główną uważa się tkankę mięśniową. Specyficznym mięsem jest słonina.
Ogólnie dzielimy je na: Określenie stosuje się głównie do ssaków i ptaków, rzadziej do ryb i innych jadalnych zwierząt. Do popularnych gatunków mięs należą: Mięso zawiera dużo wysokowartościowego białka. Spożywanie mięsa na surowo w pewnych przypadkach może stanowić zagrożenie zakażenia chorobami pasożytniczymi.
Poprzez spożywanie mięsa wołowego zakażonego bydła można zarazić się chorobą szalonych krów (ludzki wariant choroby Creutzfelda-Jacoba).
Dla większości ludzi w Europie mięso jest jednym z ważnych składników pożywienia, dostarczającym znaczącej części białka. Wegetarianie z różnych przyczyn nie jedzą w ogóle mięsa. W kościele katolickim tradycyjnie w piątki nie spożywa się mięsa (z wyjątkiem mięsa ryb).
Materiał wydrukowany z portalu zgapa.pl dnia 2020-10-24 22:55:42