Mięso jest zespołem
tkanek, z których jako główną uważa się
tkankę mięśniową. Specyficznym
mięsem jest
słonina.
Ogólnie dzielimy je na:
Określenie stosuje się głównie do
ssaków i
ptaków, rzadziej do
ryb i innych jadalnych zwierząt.
Do popularnych gatunków mięs należą:
Mięso zawiera dużo wysokowartościowego
białka.
Spożywanie mięsa na surowo w pewnych przypadkach może stanowić zagrożenie zakażenia chorobami pasożytniczymi.
Poprzez spożywanie mięsa wołowego zakażonego bydła można zarazić się
chorobą szalonych krów (ludzki wariant
choroby Creutzfelda-Jacoba).
Dla większości ludzi w Europie mięso jest jednym z ważnych składników pożywienia, dostarczającym znaczącej
części białka.
Wegetarianie z różnych przyczyn nie jedzą w ogóle mięsa.
W
kościele katolickim tradycyjnie w piątki nie spożywa się mięsa (z wyjątkiem mięsa ryb).