Czytaj więcej"/> Drukuj
Dront dodo
Dodo -
Systematyka
Typ:strunowce
Podtyp:kręgowce
Gromada:ptaki
Podgromada:Neornithes
Nadrząd:neognatyczne
Rząd:gołębiowe
Rodzina:drontowate
Gatunek:dront dodo
Nazwa systematyczna gatunku
Raphus cucullatus

Dront dodo (dodo) (Raphus cucullatus) - duży, wymarły ptak nielotny z rodziny drontowatych, zamieszkujący niegdyś Mauritius.
Cechy gatunku
Duży, masywny ptak o uwstecznionych skrzydłach z charakterystycznym dziobem zakończonym hakiem. Upierzenie szare, ogon biały.
Wymiary średnie
wysokość ok. 75 cm
waga ok. 13 - 23 kg
Biotop
Lasy wyspy Mauritius.
Gniazdo
Brak danych. Pojedyncze opowieści o gniazdach położonych w głębi lasu, zbudowanych na ziemi z trawy.
Jaja
Brak danych, najprawdopodobniej w zniesieniu jedno jajo.
Wysiadywanie
Brak danych.
Pożywienie
Brak dostatecznie wiarygodnych danych. Według przekazu holenderskich marynarzy miał być rybożerny. Inne przekazy podają, że żywił się kamieniami i żelazem (prawdopodobnie dodo połykały kamienie, które służyły im jako gastrolity.
Historia gaunku
Pierwszy raz opisany został przez żeglarzy holenderskich w 1599. Był to duży ptak, nie potrafiący latać, posiadający masywne, krótkie nogi i uwstecznione skrzydła i ogon.

W szybkim tempie po przybyciu Holendrów na wyspę, ptaki dodo wyginęły w drugiej połowie XVII wieku (podawane są różne daty obserwacji ostatnich okazów). Wcześniej do Europy zabrano kilka okazów, lecz pozostały po nich jedynie niekompletne szkielety. Zachowało się także kilka malarskich wizerunków dodo. Brak jest obecnie bliższych danych, aby określić tryb życia ptaków dodo.

Dodo przetrwały jako ptaki przysłowiowe w angielskim powiedzeniu  Dead like a dodo - martwy (wymarły) jak dodo.

Materiał wydrukowany z portalu zgapa.pl dnia 2021-02-28 20:30:43