Czytaj więcej"/> Drukuj
Cietrzew

Cietrzew
Systematyka
Typ:strunowce
Podtyp:kręgowce
Gromada:ptaki
Podgromada:Neornithes
Nadrząd:neognatyczne
Rząd:grzebiące
Rodzina:głuszcowate
Gatunek:cietrzew
Nazwa systematyczna gatunku
Tetrao tetrix
syn. Lyrurus tetrix

Cietrzew (cietrzew zwyczajny) (Tetrao tetrix syn. Lyrurus tetrix) - duży ptak z rodziny głuszcowatych, zamieszkujący lasy północnej i środkowej Eurazji.
Cechy gatunku
Wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec czarny z granatowym, metalicznym połyskiem. Skrzydło ciemnobrązowe z dwiema białymi pręgami. Pokrywa podogonowa również biała. Nad okiem wyraźna czerwona róża. Ogon w kształcie liry. U młodszych samców grzbiet bez połysku z domieszką barwy brązowej. Samica mniejsza. Wierzch brunatny z gęstym poprzecznym rdzawym prążkowaniem. Spód i boki jaśniejsze, a prążkowanie staje się mniej regularne. Podogonie białe, ogon wcięty. Młode są podobne do samicy, samce przechodzące na upierzenie dorosłe w gwarze myśliwskiej określa się mianem "murzynów". Na terenach gdzie zasięg występowania cietrzewia pokrywa się z zasięgiem zasiedlanym przez głuszca, mogą występować bezpłodne mieszańce międzygatunkowe - skrzekoty (Tetrao medius), których ojcem zazwyczaj jest samiec cietrzew, a matką samica głuszca, głusza. Samce skrzekota ubarwione podobnie do samców głuszca, lecz mniejsze i o wciętym ogonie. Samice podobne do samic cietrzewia.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 45cm (samica) - 62cm (samiec)
rozpiętość skrzydeł 72cm (samica) - 95cm (samiec)
ogon 9 - 10 cm (samica) 10 - 14 cm (samiec)
waga ok. 750g - 1400g.
Biotop
Skraje lasów, polany, poręby. Zazwyczaj w rejonach podmokłych, chętnie w pobliżu upraw gryki.
Gniazdo
Płytkie zagłębienie wygrzebane w ziemi, wysłane źdźbłami (skąpo). Umiejscowione w trawie lub wrzosie, pod osłoną krzewu, chrustu, młodego świerka lub jałowca. Często położone nawet kilka kilometrów od tokowiska
Jaja
Jeden lęg w roku, między kwietniem a czerwcem samica znosi 6 do 14 jaj.
Wysiadywanie
Jaja wysiadywane są przez okres 26 dni przez samicę.
Pożywienie
Pokarm roślinny, latem duże ilości bezkręgowców stanowiących podstawę wyżywienia piskląt.
Głos
Wiosną samce tokują o świcie na otwartych przestrzeniach, wydają bełgoczące i syczące tony bul-got bul-got bul-got czu-szyyy. Samice wykrzykują głośne gagag. W stadach nawołują się przeciągłym jok.
Ochrona
Łowny z czasem ochronnym.

Materiał wydrukowany z portalu zgapa.pl dnia 2020-09-29 19:20:36