Cholera
|
Nazwa naukowa: cholera |
Zarazek
|
Nazwa: najczęściej Vibrio cholerae (bakteria) |
Rezerwuar: człowiek |
Epidemiologia
|
Droga szerzenia: pokarmowa, głównie przez wodę |
Liczba zgłoszonych zachorowań w roku wg PZH: |
2001: 0 |
2002: 0 |
Występowanie: głównie Afryka i Azja, kraje biedne reszty świata, pojawiają się pandemie |
Prawo
|
Przymusowe leczenie: Tak |
Podlega zgłoszeniu WHO: Tak |
Cholera to ostra i
zaraźliwa choroba zakaźna przewodu
pokarmowego, której przyczyną jest spożycie pokarmu lub wody skażonej
Gram-ujemną
bakterią - przecinkowcem cholery (
Vibrio cholerae).
Bakteria występuje w dwóch serotypach:
Serotyp
O1 ma dwa biotypy:
Cholerę cechuje śmiertelność około 1% (skrajnie do 20%) przypadków prawidłowo leczonych i 50% przy braku leczenia. Wg danych
WHO w 2001 roku na świecie zanotowano 184.311 przypadków tej choroby, a z jej powodu zmarło 2728 osób.
1
Na świecie miało miejsce 7 pandemii cholery.
Czynnik etiologiczny i droga szerzenia
Przyczyną jest głównie
Vibrio cholerae (przecinkowiec cholery), ale także niektórzy inni przedstawiciele rodzaju
Vibrio.
V. cholerae występuje w dwóch głównych typach serologicznych: 01 i 0139 (Bombaj).
Vibrio spp. wykazują wrażliwość na podwyższoną temperaturę, wysychanie i kwaśne środowisko, a dużą tolerancję ekologiczną na niskie temperatury, wilgotność, środowisko zasadowe.
Do
zakażenia dochodzi na drodze pokarmowej, głównie przez skażoną ludzkimi odchodami wodę. Rzadko przez żywność (tj. owoce morza). Wodę zanieczyszczać bakteriami zdolni są jedynie ludzie chorzy lub nosiciele.
W roku 2000, po czterech latach, udało się zsekwencjonować genom
Vibrio cholerae.
Objawy i rozpoznawanie
W początkowym okresie zakażenia dominuje
biegunka, wymioty, zwykle bez
gorączki i
bólu brzucha. Stolec ma charakterystyczny wygląd - przypomina wodę po płukaniu ryżu i posiada swoisty, słodkawy zapach. Niepodjęcie leczenia prowadzi do zaostrzenia stanu pacjenta.
Uwalniana przez bakterie
enterotoksyna powoduje przemianę
ATP do
cyklicznego AMP. Rozpoczyna to okres magazynowania
chlorków w rozworze światła jelit i zatrzymanie wchłaniania
potasu. Zmiany te manifestują się przez:
- zmarszczenie skóry (jak skóra rąk po myciu naczyń)
- zmiana głosu
- zapadnięcie oczu i wyostrzenie rysów twarzy (tzw. twarz Hipokratesa)
W skrajnie poważnych przypadkach dojść może do śpiączki.
Diagnostyka pojedynczych przypadków opiera się głównie na teście mikrobiologicznym. W czasie
epidemii rozpoznanie na podstawie obrazu klinicznego nie sprawia problemów.
Leczenie
Zasadnicze znaczenie ma leczenie objawowe polegające na wyrównywaniu zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej, przede wszystkim odwodnienia. Uzupełnianie utraconych płynów
prowadzi się doustnie, a także w postaci wlewów kroplówkowych.
W leczeniu stosuje się także
antybiotyki, głównie
tetracykliny.
Zapobieganie
Głównie polega na ochronie ujęć wody i oczyszczaniu wody pitnej, a także izolacji chorych i nosicieli, mycie rąk i owoców oraz gotowanie owoców morza. Na rynku światowym dostępna jest szczepionka, jednak jej skuteczność jest poddawana dyskusji.
Cholera jako broń biologiczna
Obecnie ma małe znaczenie, jako
broń B.
Bibliografia
- http://www.who.int/wer/pdf/2002/wer7731.pdf