Bydło, rogacizna - ogólna nazwa zwierząt hodowlanych z rzędu
parzystokopytnych, rodziny
krętorogich z plemienia Byków (Bovini). Hodowane są dla uzyskania z nich żywności (mleko, mięso, tłuszcz) oraz innych surowców (głównie skóra). Wiele z nich jest wykorzystywanych również jako siła pociągowa.
Bydło jest udomowionymi rasami (często także mieszankami gatunków np.
żubroń) - pochodzącymi od takich dzikich gatunków
ssaków, jak: banteng, bawół, gaur,
jak,
tur,
żubr. Europejskie gatunki bydła pochodzą od wymarłego tura, a udomowione zostały w
Azji przed ok. 6-7 tys. lat.
Dorosłe samce bydła nazywamy
bykami, samice
krowami, młode samice jałówkami, a młode cielakami.
W węższym znaczeniu nazwa
bydło odnosi się do przedstawicieli gatunku
bydło domowe (
Bos taurus) pochodzącego od tura, oraz jego podgatunku (nieraz traktowanego jak osobny gatunek) - zebu (
Bos taurus indicus, albo
Bos indicus) występującego w sterfie klimatów gorących.
Zwierzęta gospodarskie mniejsze od bydła nazywamy trzodą.